Basında Biz

Basında Biz

Basında Biz

BİR PARÇA KUMAŞ DEYİP GEÇMEYİN!
Konacık Mahallesinde faaliyet gösteren Dost Ticaret, düzenlediği "Dost Eli" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 6 aydan beri işletmede biriktirilen kumaş parçalarının değerlendirilmesi için ev hanımlarına destek oluyor. 

Proje kapsamında, Bodrum Belediyesine bağlı Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi KADEM ile irtibata geçen işletme, el ürünleri işleri yaparak para kazanan ve aile bütçesine destek sağlayan hanımlara malzeme temin etme ve ardından ortaya çıkan ürünleri de mağazasında üzerine kar marjı koymadan üretici hanımlar adına satılacak stantlar koyma görevini üstlendi. 

Malzemesi kumaş, deri olan zanaatkar kadınlar için kartela fazlası, yanlış kesim, seri sonu gibi sebeplerle artan kumaşlar parçaları, kadınların becerisi ve sınır tanımayan hayal güçleri ile kırkyama, çanta, lamba gibi farklı ürünlerle ekonomiye geri kazanım sağlanacak. 

6 ay gibi bir sürede biriken yaklaşık 500 kg kumaş parçalarını gören hanımlar yapacakları ürünlerin planlarını yaptılar. 

Bu hanımlardan biri olan Zuhal Avcı doğal bebekler yaptığını belirterek "Ben doğal bebekler yapıyorum genellikle kumaşlardan. Daha sonra, çanta, mutfak önlüğü, yani sonsuz sınırsız her şey yapılabilir" dedi. 

Selvet Yıldız isimli KADEM üyesi ise atık parça kumaşları inceledikten sonra yapılabilecek el işlerini şöyle sıraladı; 

"Çanta olabilir, küçük el çantaları, büyük plaj çantaları, evde bazı yastıklarda kullanılabilir. Koltuk yüzlerinde örtüler olarak değerlendirmeye çalışacağız" dedi. 

Kiminin çöpü, kiminin sermayesi felsefesiyle yola çıkan işletme sahibi Kadir Yılmaz, bundan sonra da kumaş parçalarını biriktirmeye devam edecekleri belirterek şunları söyledi; 

"Takribi bu kadar ürün 6 ay gibi bir sürede toplandı. Bunun gibi daha binlercesi daha önceki yıllarda atılıyordu. Böyle bir aktiviteye katkıda bulunduğumuz için bizlerde çok mutluyuz. İnşallah en güzel şekilde değerlenir, değerleneceğine de eminim. Şunu söylemek istiyorum, tek felsefemiz, tek düşüncemiz, kiminin çöpü kiminin sermayesi. Biz bunları çöp olarak görmüyoruz, bunların en iyi şekilde değerlendirileceğine eminim" ifadelerini kullandı. 

Farklı farklı desen ve boyutlardaki atık kumaşlar sadece ev hanımlarınca değil yakın zamanda açılacak olan engelliler sanat atölyesinde de değerlendirilecek. 

Dost Ticaret'te düzenlenen etkinliğe katılan El Sanatları Öğretmeni Hilal Karakaş şunları söyledi; 

"Aldığımız bu kumaş parçalarını önümüzdeki haftalarda açılacak olan Yakaköy engelli sanat atölyesinde engelli dostlarımıza çeşitli el sanatları ürünleri yaptırarak değerlendirmeyi düşünüyoruz" dedi. 

KADEM Sorumlusu Sema Çakır ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; 

"Bunları KADEM bünyesinde toplayıp isteyen bayanlara satıp para kazanmalarını sağlamak üzere ereceğiz. Dost Ticarete bu katkılarından dolayı çok teşekkür ediyor diğer işletmeleri de bu duyarlılığa davet ediyoruz" dedi. 

Toplanan kumaş parçaları daha sonra çuvallara doldurularak KADEM’ne götürüldü. 

Projeyi gerçekleştiren işletme, üreten kadınların el emeklerinin arzu edildiği takdirde mağazalarında açılacak "DOST ELİ" standında kar marjı eklenmeden satışa sunulabileceğini duyurdu. 

Parça kumaşlarını değerlendiren sadece ev hanımlar değil. İşletmeye komşu olan Emin Durmaz isimli vatandaş, evinin birçok bölümünde dekoratif amaçlı parça kumaşlar kullandı. Emin Durmaz gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi; 

"Babaannelerimiz, ninelerimiz eskiden yoklukta parça kumaşları değerlendirerek örtüler yaparlardı ve çocukluğumdan beride ben bunları çok severdim. Komşumuz Kadir abiye söyledim, parça kumaşlardan biraz ayırabilir misiniz diye onlarda sağ olsunlar biriktirmişler, atmamışlar. Bende koltukları parça kumaşları tek tek seçe seçe arkadaşlarla döşedik. Baya güzel bir şey oldu. Hatta köpeğime yastık bile yaptım" dedi.